S&T STSR 1-groter, zwaarder, beter? [NL]

S&T STSR 1 beoordeeld door Klotzi

De categorie sluipschuttersgeweren is bij Combat-AS altijd al een beetje kort geweest, maar dit kan in sommige gevallen worden verklaard door de hanteerbare modellen op de markt. Indien het geen afgeleide is van de Tokyo Marui VSR-10 (waarvan de technologie in veel gevallen als basis kan worden gebruikt), dan treft men hier de gebruikelijke verdachten aan (L96, SVD Dragunov en andere), maar ook enkele exoten zoals in ons geval de S&T STSR1, die bouwkundig identiek is aan de ARES DSR-1 en gebaseerd is op het echte model, de DSR 1 van DSR Precision.

Achtergrond:

De DSR-precisie DSR 1 is ontwikkeld en geproduceerd door de Duitse firma DSR-precision GmbH, die het geweer als een precisiegeweer omschrijft. Tijdens de ontwikkeling is er veel belang gehecht aan het zo kort mogelijk houden van het geweer. Daarom is gekozen voor een bull-pup ontwerp, waarbij het magazine zich achter de handgreep bevindt. Oorspronkelijk werd het geweer ontwikkeld voor het kaliber .338 Lapua Magnum, verdere kalibers volgden en waren door aanpassingen mogelijk. Het geweer wordt standaard geleverd met een grondpin en een hangende tweepoot met bolvormige ophanging en een verlengde Picatinny rail voor de montage van geweerkijkers en andere accessoires.

Omvang van de levering:

De S&T STSR 1 wordt geleverd in een grote, full-color bedrukte kartonnen doos, die, naast het logo van de fabrikant op de voorkant met “S&T Airsoft Gun Series” in grote letters en op de zijkant heel openhartig een afbeelding laat zien wat er is inbegrepen. Vinden binnenin we zwart schuim, met uitsnijdingen in de vorm, dat het wapen en het magazijn veilig vervoert. Naast wapens, twee magazijnen en een handleiding zijn er stapels zakken met vochtvangers in de doos, maar dat was het dan ook met de omvang van de levering.

Technische specificaties:

Het beest met de naam STSR 1 is uitgerust met een CNC-gefreesde Upper Receiver van aluminium, de onderzijde en de handgreep zijn gemaakt van versterkt polyamide kunststof. In totaal weegt het geweer met 2 magazijnen bijna 7 kilo en weet te overtuigen met een totale lengte van bijna een meter. Natuurlijk is de Hop-Up instelbaar, de meegeleverde magazines bevatten elk 23 BB’s en de capaciteit van de fabrikant ligt tussen 0,7 en 2 Joule, afhankelijk van de geïnstalleerde klep.

De eerste indruk:

“Wat een ding”. Iedereen die maar een beetje iets weg heeft van moderne geweren, valt op het eerste gezicht meteen voor de STSR 1. Het geweer is fantastisch gemaakt, de afwerking (in ons geval donkergroen) is overtuigend, het ligt fenomenaal in de hand. Het gewicht op zich draagt bij aan de meer dan waardevolle indruk van het wapen, dankzij de vergrote trekker is ook het hanteren met handschoenen zonder problemen mogelijk. Er zijn geen scherpe randen, je zoekt tevergeefs naar ribbels – het enige dat het totaalplaatje in ons geval verpest is de F-markering, die buitenproportioneel groot is aan de zijkant (het geweer biedt daar veel betere plaatsen waar een meer subtielere bevestiging mogelijk zou zijn) en de iets onzuivere kleurstelling van de gravure, die er enigszins uitgewassen uit ziet.

Originele markeringen worden niet gevonden op deze variant, maar het kaliber “.338 Lapua Magnum” is versierd met een flits onderdrukker. De tweepoot is vrijdragend waardoor de afwerking helaas snel door de voeten wordt beschadigd en krassen heeft. Ik had het geweer bij me op een buitenveld in Nederland en heb beide magazijn varianten getest. De “gewone” magazijn levert waarden van 0,8 tot 1,0 Joule bij waarden van 0,20 BBs (het was ongeveer 20°C-buitentemperatuur), het magazijn met high flow-klep levert gemiddeld 2,2 Joule. Door zijn gewicht is de STSR 1 eigenlijk een geweer dat het best geplaatst en in positie gehouden wordt. Ik ben zware geweren gewend, maar het dragen van 7 kilo over het veld is in het proces een hoeveelheid die zich laat voelen Dankzij de korte herhaling afstand zijn ook snellere schotreeksen geen probleem, de bout greep beweegt vloeiend en snel en zelfs met mijn bijna niet-bestaande ervaring als een “sluipschutter” waren zeer goede treffers op afstanden tot 50, 60 meter mogelijk – ten minste zo lang als de tegenstanders mijn positie niet wisten.

Schiettest:

Hier moet ik er rekening mee houden dat ik van het begin af aan adviseer om de high flow-kleppen in de magazijnen te installeren. Ja, 0,8 Joule is misschien genoeg, maar het bereik en de snelheid van de BB’s is minder overtuigend voor een sluipschuttersgeweer. Bij de high flow-kleppen ziet het er anders uit: Het schietpatroon toont een schoon, doelgebied met weinig spreiding dat zich alleen buiten de 50 metergrens verspreidt. Er zijn natuurlijk ook afstemmingsmogelijkheden voor de STSR 1, dus ik denk dat een loopoptimalisatie en een nieuwe hop-up volstaan om alles boven de 50m naar het einde te brengen.

 

Conclusie:

Hoewel de S&T STSR 1 niet met veel accessoires in een doos wordt geleverd, is het een ideale kandidaat voor mensen die graag bijzondere geweren bezitten/gebruiken. Futuristisch design in combinatie met solide technologie heeft geen franje nodig, maar overtuigt direct in het moment, waarin men het in de hand neemt. Blikken en spontane vragenrondes bij games zijn absoluut gegarandeerd, wat velen in het volgende moment afschrikt: het gewicht. Stevige afwerking, bull-pup constructie of niet, 7 kilo is een nummer waarvan tevoren goed over nagedacht moet worden. Dit geweer heeft een zeer goed “Out of the box” prestaties en is gewoon een optische delicatesse, je hebt geen extra accessoires in de box nodig. Helaas zijn er een paar dingen die de positieve totaalindruk overschaduwen, maar uiteindelijk zijn dit slechts visuele opvallende kenmerken: De F-markering en de uitgewassen gravure moeten absoluut worden verbeterd, bovendien dragen de krassen die door de tweepoot worden veroorzaakt bij aan de authenticiteit en de “Battle-Worn”-look, maar verpesten ook de geweldige afwerking van de S&T STSR 1.

Dus als je graag grote onderdelen bij je hebt en op zoek bent naar iets wat opvalt ten opzichte van de gebruikelijke sluipschuttersgeweren, is de S&T STSR 1 de perfecte keuze Natuurlijk is het wapen ook in andere kleuren verkrijgbaar, dus er moet oor iedere smaak iets te vinden zijn.

Het geweer werd ons vriendelijk ter beschikking gesteld door BEGADI, je kunt kopen onder de volgende link:

https://www.begadi.com/s-t-stsr1-sniper-rifle-olive-frei-ab-18-j.html

 

Alle foto’s van de S&T STSR1

About Klotzi

Klotzi ist kein gewöhnlicher Airsoft-Spieler, sondern kam über das LARP-Hobby in die Szene. Sein Interesse liegt eher im darstellenden Bereich und er ist bei Combat-AS der Mann für GBB-Waffen – Wenn es um optische Modifikationen oder Paintjobs geht ist man bei ihm an der richtigen Stelle. Als Schönwetter-Spieler findet man ihn meistens auf der Area-M in Koblenz oder anderen Outdoor-Feldern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA *